MRK

MRK knieprothese

knie 1

De Medial Rotation Knee (MRK) is ontwikkeld door Finsbury Orthopaedics LtD, en wordt thans gefabriceerd door MatOrtho LtD. Dit bedrijf is in 2010 opgericht door Mike Tuke waarin enkele bekende Finsbury systemen en implantaten worden voortgezet.

knie 2

Van de verschillende knieprothese concepten  fixed bearing, mobile bearing en posterior stabilized, combineert de MRK prothese eigenschappen van alle drie.

De unieke geometrie van de MRK knie bewerkstelligt natuurlijke kinematische bewegingen met een optimale stabiliteit. Het concept is gebaseerd op mediale rotatie en laterale tracking van de condylen, net als in de natuurlijke knie. Dit wordt bereikt door een sferische mediale condyl die met name rotatiebewegingen maakt. Hierdoor wordt een groot contactoppervlak verkregen met daardoor gunstige eigenschappen ten aanzien van stabiliteit en minimale polyethyleenslijtage.

De cylindrische laterale condyl heeft een meer uitgesproken begeleidende functie aan de buitenzijde middels een translatiebeweging.

knie 3

Ook de patella weerspiegelt de natuurlijke positie en bewegingen in de natuurlijke knie. Patellaproblematiek is daardoor uiterst zeldzaam bij de MRK kniepropthese. Groot contactoppervlak, natuurlijke tracking en gunstige stabiliteit dragen hier aan bij.

Het concept is de eerste in zijn soort en bestaat reeds sinds 1994. De MRK knieprothese kan dan ook terugzien op een ongeëvenaarde klinische follow up. Onder andere in het National Joint Registre (NJR, UK) zijn de bijzondere resultaten gepubliceerd.