BOX

BOX enkelprotheseCapture 1

De BOX (Bologna OXford) enkelprothese is ontwikkeld in samenwerking met het Rizzoli Orthopaedic Institute (Bologna, Italie: Prof Sandro Giannini, Prof Fabio Catani, Dr Alberto Leardini) en Oxford University (Oxford, UK, Prof John J O’Connor).

De BOX enkelprothese wordt thans gefabriceerd door MATortho LtD. Dit bedrijf is in 2010 opgericht door Mike Tuke waarbij enkele bekende Finsbury systemen en implantaten worden voortgezet.

The BOX® enkelprothese is een nieuwe generatie ‘drie component’ prothese, waarbij een meniscus onderdeel uitmaakt van de articulatie. Het concept komt voort uit resultaten van uitgebreid onderzoek en gedetailleerde beschrijving van de functie van de ligamenten bij het controleren en stabiliseren van bewegingen in het enkelgewricht. De prothese bewerkstelligt een bewegingspatroon met de natuurlijke rotatie en translatiepatronen zoals ook in de natuurlijke enkel.

Het specifieke instrumentarium kent een uniek richtsysteem waarbij zaagsnedes onder de juiste ligamentaire spanning worden gemaakt en de prothesecomponenten in de optimale positie worden geïmplanteerd. Het wetenschappelijk en klinisch onderzoek breidt zich nog steeds uit met onder andere röntgen studies, gangpatroon analyses en finite element analysis in stand en tijdens looppatroon.